Wettelijke verplichting van een ontruimingsplan
Is een ontruimingsplan verplicht? (en oefeningen)
Of jouw bedrijf een ontruimingsplan nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. De aanwezigheid van een brandmeldinstallatie is hierbij een belangrijke graadmeter. Bevindt jouw bedrijf zich in een gebouw met een brandmeldinstallatie? Dan ben je wettelijk verplicht om een ontruimingsplan te hebben én regelmatig ontruimingsoefeningen uit te voeren. Heeft het gebouw geen brandmeldinstallatie, dan is een ontruimingsplan niet strikt verplicht, maar kan het wel onderdeel uitmaken van je bedrijfsnoodplan.
Wanneer is een ontruimingsplan verplicht?
De verplichting van een ontruimingsplan hangt af van de grootte van het gebouw, het aantal verdiepingen en de gebruiksfunctie. Ook de mate van zelfredzaamheid van de aanwezigen speelt een grote rol.
In kantoorgebouwen is een brandmeldinstallatie bijvoorbeeld verplicht als het gebruiksoppervlak groter is dan 500 m² of als het gebouw meerdere verdiepingen heeft. Voor kinderdagverblijven geldt deze verplichting bij een gebruiksoppervlak vanaf 200 m² als er kinderen jonger dan vier jaar worden opgevangen, of als er meer dan zes kinderbedjes op de eerste verdieping of hoger staan. De regelgeving verschilt dus per situatie.
Wettelijke basis voor een ontruimingsplan
Het Bouwbesluit 2012 schrijft in artikel 6.23 voor dat een ontruimingsplan verplicht is zodra een brandmeldinstallatie wettelijk vereist is. Dit betekent dat organisaties die volgens de regelgeving een brandmeldinstallatie moeten hebben, ook een goedgekeurd ontruimingsplan moeten opstellen en onderhouden.
Dit ontruimingsplan moet aansluiten op de specifieke risico’s en gebruiksfunctie van het gebouw en beschrijven hoe een veilige en gestructureerde ontruiming verloopt. Hierbij wordt rekening gehouden met aspecten zoals de vluchtwegen, verzamelplaatsen, communicatie tijdens een calamiteit en de taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfshulpverlening (BHV).
Daarnaast verplicht artikel 6.23 niet alleen het opstellen van een ontruimingsplan, maar ook het regelmatig oefenen van ontruimingsprocedures. Door ontruimingsoefeningen uit te voeren, kunnen medewerkers en andere aanwezigen beter voorbereid handelen in noodsituaties, wat de veiligheid binnen de organisatie vergroot.
Ontruimingsplan opstellen volgens NEN 8112
Om te voldoen aan de wettelijke eisen en best practices wordt geadviseerd het ontruimingsplan op te stellen volgens de richtlijnen van NEN 8112. Deze norm biedt een gestructureerd kader voor het maken van een effectief en werkbaar ontruimingsplan.
Een goed ontruimingsplan volgt de richtlijnen van NEN 8112. Deze norm bepaalt niet alleen de structuur van het plan, maar beschrijft ook wie welke taken heeft tijdens een ontruiming. Daarnaast legt de norm vast welke verantwoordelijkheden en taken hulpverleners hebben. Afwijken van de NEN-norm is soms toegestaan, mits dit goed wordt onderbouwd.
Heb je een voorbeeld nodig van een ontruimingsplan? Kijk dan hier.