Het BHV Rooster. Handig om te weten of er BHV-ers paraat zijn.

In dit Corona tijdperk is het helemaal handig om te weten hoeveel bedrijfshulpverleners je in huis hebt. Ondanks dat veel mensen thuis werken moet er nog steeds een BHV organisatie aanwezig voor de mensen die nog steeds op locatie aan het werk zijn. Maar hoe zorg je nou dat je de paraatheid van de BHV op orde hebt. Daarom heb ik deze oude blog maar weer eens afgestoft en voorzien van een nieuw jasje.

In de wereld van bedrijfshulpverlening zijn sommige zaken aan de ene kant simpel maar dan opeens juist weer ingewikkeld. Bedrijfshulpverlening begint meestal met de vraag: hoeveel bedrijfshulpverleners moet ik hebben ?

Als je daar na giswerk, diverse rekenmodellen of via maatgevende scenario’s (mijn advies) uit bent gekomen volgen de opleidingen, procedures etc. Prima geregeld toch ? Je voldoet aan arbowet, beschikt over een ontruimingsplan of een bedrijfsnoodplan en oefent regelmatig met de BHV.

Maar dan vraag ik tijdens de lunchpauze:

Hoeveel BHV’ers zijn er nu in huis ?

En dan blijken de bedrijfshulpverleners tijdens de lunch buiten de deur te eten of ze zijn aan het wandelen. De paraatheid van de BHV is dan toch iets wat vaak vergeten wordt. Maar hoe weet je nou hoeveel BHV-ers aanwezig zijn in het gebouw ?

App
Om te zien hoeveel BHV-ers je nou echt in huis hebt kun je tegenwoordig gebruik maken van een BHV app. Er zijn er heel veel tegenwoordig en Marieka Baars heeft daar een mooi overzicht van gemaakt. Door geofencing kunnen deze apps realtime inzichtelijk maken wie er daadwerkelijk is. Maar dan is er nog steeds een risico dat er tijdens de lunch (of vakantie) bijna geen bedrijfshulpverleners aanwezig zijn.

BHV rooster
Hoe los je dat op? Simpel, je maakt een BHV rooster. Natuurlijk heb jij al vastgesteld hoeveel bedrijfshulpverleners er aanwezig moeten zijn om op te kunnen treden tijdens een calamiteit. Via een simpel BHV rooster kun je dan jouw bedrijfshulpverleners bijvoorbeeld inplannen per dag en/of per etage. Men kan dan onderling ruilen indien nodig (vrije dag, tandarts etc).

BHV rooster

Voor het gemak heb ik een voorbeeld van een BHV rooster gemaakt. Wil je deze hebben ? Stuur een email naar info@73239.nl  en hij komt jouw kant op.