Gas afsluiten? Beschrijf de afsluiters in het ontruimingsplan

Afsluiters in het ontruimingsplan. Niet meteen een onderwerp als je denkt aan een ontruimingsplan en wat staat erin? Als je de NEN 8112:2017 erbij pakt en zoekt op afsluiters dan wordt daar ook niet direct naar verwezen. Maar bij hoofdstuk 3.4 komt dat in de buurt.

Of je nou een ontruimingsplan maakt voor een kinderdagverblijf, ziekenhuis of een school, het blijft handig om de NEN 8112:2017 als leidraad te gebruiken. Zoomen we dan even in op het onderwerp afsluiters dan zie je voornamelijk de volgende afsluiters vaak terug in een ontruimingsplan:

  • Afsluiters gas
  • Afsluiter electra 
  • Afsluiter water
  • Afsluiter CV
  • Afsluiter Sprinkler

Als je vraagt waar een ontruimingsplan aan moet voldoen, dan is het naar mijn idee vooral leesbaarheid en duidelijkheid. Het doel van een ontruimingsplan is immers informeren. Daarom kan je bij het schrijven van een ontruimingsplan vaak beter gebruik maken van beeldmateriaal dan van geschreven tekst. 

Specifiek bij afsluiters is het handig om de locatie van de afsluiter te vermelden, het liefst met  een plattegrond erbij en een foto van de afsluiter zelf. Bekijk anders hier een goed voorbeeld: https://readyforsafety.nl/demo/installatie/afsluiters/

TIP:

Zorg voor een BHV Sleutelbos zodat de BHV toegang heeft tot alle technische ruimtes en dus ook daadwerkelijk de afsluiters kan bedienen.

Afsluiter Sprinkler

Beschikt jouw bedrijf over een sprinklerinstallatie? Dan is het sowieso aan te raden om dit op te nemen in het ontruimingsplan. Daarnaast beschrijf je daarin goed hoe een sprinklerinstallatie werkt en vooral ook hoe je deze af kunt sluiten.

Af en toe wordt een sprinklerinstallatie ongewenst geactiveerd omdat bijvoorbeeld de sprinklerkop eraf wordt gereden door een heftruck of omdat men er tegenaan stoot tijdens werkzaamheden.

Als er dan ongewenst 100 liter water per minuut uit de sprinklerkop komt dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk uit zetten. Daarom is het handig om dit goed te vermelden in het ontruimingsplan. Beschrijf dan waar de afsluiter zich bevindt (liefst met plattegrond) en wat je precies moet doen om de sprinkler af te sluiten.

In de sprinklerruimte bevinden zich vaak meerdere afsluiters dus geef duidelijk aan met een nummer of kleurcode welke afsluiter je precies moet afsluiten.

Afsluiters gemakkelijk verwerken in het ontruimingsplan

In het online ontruimingsplan is het gemakkelijk om met beeldmateriaal te werken om zodoende duidelijk aan te geven waar de afsluiters zich bevinden en hoe deze eruit zien. Interesse in een demo? Laat dan je gegevens hieronder achter: