5 tips voor een ontruimingsoefening in een verzamelpand

“Het is echt niet te doen.” Klaagt de beheerder van het verzamelpand. “Huurders werken nauwelijks mee, hun personeel is niet op de hoogte en blijven lekker zitten als het ontruimingsalarm afgaat.”

Ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen in een verzamelpand? En stuit je op weerstand tijdens ontruimingsoefeningen? Dan is dit artikel interessant voor jou. Hieronder vind je namelijk vijf tips om van iedereen het maximale te vragen tijdens een ontruimingsoefening.

1. Neem de input van huurders mee voor een ontruimingsoefening

Betrek de huurders bij de veiligheid van het pand. Maak ze duidelijk dat ook zij kunnen bijdragen aan de brandveiligheid van het verzamelpand.

Nee, laat ik het nog stelliger zeggen: dat ze moeten bijdragen aan de veiligheid.

Omdat de huurders dagelijks gebruik maken van het pand kunnen zij goede input leveren en zien zij mogelijke gevaren tijdens de ontruiming.

Zorg ervoor dat je de huurders niet alleen betrekt bij het plannen van de oefening, maar neem ze ook mee tijdens de evaluatie. Op deze manier creëer je meer draagvlak en zijn de huurders sneller bereid om de ontruimingsoefening mee te doen.

2. Organiseer een thema-bijeenkomst over brandveiligheid voor de huurders

Tijdens een thema-bijeenkomst over brandveiligheid kun je huurders van het verzamelpand op een laagdrempelige manier kennis laten maken met een ontruimingsoefening. Op deze manier krijgen alle BHV’ers een podium en wordt de BHV-kennis op een leuke manier opgefrist.

Zo’n avond is er natuurlijk niet alleen voor de BHV-ers, maar ook voor de mensen die geen BHV-cursus hebben gevolgd. Op deze manier laat je zien waarom ontruimen zo belangrijk is.

3. Organiseer een table-top ontruimingsoefening

In speelfilms zie je officieren van het leger wel eens een aanval voorbereiden op met poppetjes en autootjes. Een table-top ontruimingsoefening lijkt daar wel op. Je kunt hier een tafel voor gebruiken en legopoppetjes. Of je schetst op papier, dat werkt ook.

De BHV’er begeleidt de huurders tijdens deze oefening door voorbeeldsituaties. Zo is iedereen op de hoogte van zijn taken. Daarnaast spreekt het voor de meeste mensen veel meer dan een saai papieren ontruimingsplan.

 

4. Plan ontruimingsoefeningen buiten de vakanties om

Over het algemeen is het in verzamelpanden altijd op dezelfde momenten rustig. Schoolvakanties zie je terug op de parkeerplaats. Het is zonde van de tijd om een ontruimingsoefening te doen met maar een fractie van de huurders die normaal in een pand aanwezig zijn.

Plan daarom een ontruimingsoefening om de vakanties heen. Natuurlijk is het utopie dat iedereen aanwezig is bij de oefeningen, maar als je de ‘grote vakanties’ vermijdt, heb je wel de meeste deelnemers.

5. Wijs ambassadeurs aan binnen de organisaties

Bij ieder bedrijf is er wel iemand te vinden die het nut inziet van een ontruimingsoefening. Juist deze mensen zijn jouw ambassadeur. Hoogstwaarschijnlijk zijn dit de BHV’ers binnen het bedrijf. Dit zijn de mensen die draagvlak moeten creëren binnen hun organisatie.

Het is namelijk lastig om als pandeigenaar iedereen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Waarschijnlijk luisteren huurders beter naar hun eigen collega’s. Collega’s die zichzelf verantwoordelijk hebben gemaakt voor de veiligheid van anderen.

Maak daar gebruik van.

Ben jij toe aan een (nieuwe) ontruimingsoefening?

Op basis van veelgestelde vragen hebben wij een quiz ontwikkeld om te achterhalen of je wel of geen ontruimingsoefening nodig hebt.

Wellicht is er de afgelopen tijd veel veranderd bij jou in het pand. Of is het pand zelf verder ontwikkeld.

Na het doen van de quiz weet je of jij toe bent aan een nieuwe oefening. Het kost je vijf minuten en het levert je veel inzichten op. Doe de quiz hier.