Ontruimingsoefeningen: zo bereid je je BHV-organisatie écht voor
Veel organisaties voeren jaarlijks een ontruimingsoefening uit — vaak omdat het moet. Maar levert zo’n oefening ook daadwerkelijk meer veiligheid op? Of blijft het bij een formaliteit zonder leeropbrengst? Voor Hoofden BHV is dit hét moment om van de ontruimingsoefening een waardevol instrument te maken dat de paraatheid van de organisatie aantoonbaar verbetert. Waarom oefenen…
De kracht van het bedrijfsnoodplan: onmisbaar voor elke organisatie
Een calamiteit komt altijd onverwacht. Brand, stroomuitval, een medische noodsituatie of zelfs een gaslek: het zijn scenario’s waarop je als organisatie voorbereid moet zijn. Het bedrijfsnoodplan vormt hierbij het fundament van je crisisaanpak. Toch zien we dat dit plan in veel organisaties ontbreekt, verouderd is of onvoldoende bekend is bij medewerkers. Zonde, want een goed…
Het belang van een integraal opleidingsplan voor BHV
In veel organisaties blijft de bedrijfshulpverlening (BHV) beperkt tot een jaarlijkse basiscursus voor BHV’ers. Maar veiligheid vraagt om méér dan een vinkje achter een training. Voor Hoofden BHV ligt hier een belangrijke taak: het ontwikkelen van een strategisch en integraal BHV-opleidingsplan. Niet alleen om te voldoen aan de Arbowet, maar vooral om daadwerkelijk voorbereid te…
Waarom een actueel BHV-beleidsplan cruciaal is voor veiligheid in jouw organisatie
Een goed doordacht BHV-beleidsplan is de ruggengraat van elke organisatie als het gaat om veiligheid. Toch blijkt in de praktijk dat veel organisaties werken met verouderde plannen, die niet meer aansluiten bij de huidige risico’s en omstandigheden. Voor Hoofden BHV ligt hier een belangrijke verantwoordelijkheid én kans om het verschil te maken. Wat is een…
Ontruimen onder druk: hoe scenario-oefeningen de BHV echt voorbereiden
In noodsituaties komt het aan op seconden. Toch blijken veel BHV’ers onvoldoende voorbereid op de chaos en spanning van een echte calamiteit. Ze kennen de protocollen, maar hebben ze zelden of nooit toegepast in een realistische situatie. Hier komen scenario-oefeningen in beeld: dé manier om BHV-teams écht voor te bereiden op het onverwachte. Wat is…
Het online ontruimingsplan: slimmer, sneller en veiliger
De tijd van ontruimingsplannen op papier is voorbij. In steeds meer organisaties maakt de digitale ontruimingsplan zijn intrede — en dat is niet zonder reden. Voor Hoofden BHV biedt het digitaliseren van ontruimingsplannen niet alleen meer overzicht, maar ook directe voordelen op het gebied van veiligheid, communicatie en compliance. Waarom overstappen op digitale ontruimingsplannen? 1.…
De vergeten factor bij BHV: de impact van verbouwingen op de veiligheid
Wanneer een organisatie een verbouwing of renovatie plant, verschuift de focus vaak naar projectmanagement, budgetten en planning. Maar er is één cruciale factor die te vaak over het hoofd wordt gezien: de bedrijfshulpverlening (BHV). Juist in tijden van verandering is de veiligheid van medewerkers, bezoekers en cliënten extra kwetsbaar. BHV tijdens verbouwingen: wat gaat er…
Ontruimingsplan BHV – Voorbeeld en Uitleg
Een voorbeeld ontruimingsplan: tips en best practices Bij een calamiteit is een goed ontruimingsplan van levensbelang. Het zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers snel en veilig het pand kunnen verlaten. In deze blogpost bespreken we een voorbeeld ontruimingsplan en delen we best practices voor het opstellen en implementeren ervan. Wat is een ontruimingsplan NEN8112 ?…
Wettelijke verplichting van een ontruimingsplan
Is een ontruimingsplan verplicht? (en oefeningen) Of jouw bedrijf een ontruimingsplan nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. De aanwezigheid van een brandmeldinstallatie is hierbij een belangrijke graadmeter. Bevindt jouw bedrijf zich in een gebouw met een brandmeldinstallatie? Dan ben je wettelijk verplicht om een ontruimingsplan te hebben én regelmatig ontruimingsoefeningen uit te voeren. Heeft…
Hoeveel ontruimers zijn er nodig bij een brand?
In het bouwbesluit 2012 is het artikel 7.11a Hulp bij ontruiming bij brand opgenomen. Daarmee staat er nu niet alleen in de arbowet beschreven hoe je bedrijfshulpverlening moet inrichten en dat is een plus.
- 1
- 2
- Volgende »